Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozhovor s libyjským vojákem, který zažil situaci v Libyi a Sýrii

Chtěl jsem získat nějaké informace od člověka, který celou situaci v Sýrii, Libyi a dalších zemích zažil a kdo tam celý život žije. Přátel mám v Libyi dost, ale chtěl jsem udělat rozhovor s někým, kdo má o celé situaci přehled.

Můj otec je u armády Libye přes třicet let a díky němu jsem se dostal k člověku, který byl v Sýrii a pomáhal lidem ubránit holé životy. Jmenuje se Isam a pochází z Tripoli - Libye. Rozhovor byl přes Skype a to v angličtině.

Rozhovor nebyl moc dlouhý kvůli možnostem, které  Isam měl, ale snažil jsem se zeptat na otázky, které jsem chtěl vědět.

Isame, proč lidé utíkají ze svých rodných zemí a migrují do Evropy?

Určitě ten důvod není jen jeden. Momentálně je to hlavně  proto, že kdo zůstane, příjde nejspíš o život. Tak či onak zásadní rozdíl vidím ve vnímání a vidině budoucnosti v Evropě. Jedna skupina lidí utíká, protože jim válka všechno vzala. Byli to normální, pracující lidé, od hasičů, učitelů, lékařů až po drobné podnikatele, ženy v domácnosti a malé děti, které chodily do škol a školek. To je ta první skupina, která nikdy neměla v plánu svou zem opustit, ale museli jinak by zemřeli. Druhá skupina jsou mladí lidé, kteří měli v plánu  v budoucnosti odjet do západních zemí, získat práci a žít svobodně. To jsou hlavně  muži ve věku 25-35 let. Co by Evropa neměla podcenit jsou fanatici, kteří se budou snažit mezi první dvě skupiny dostat a mohli by tak v budoucnu být potencionální hrozbou. Je důležité, aby pečlivě kontrolovali každého utečence.

To si myslím taky, měli bychom vědět, koho do Evropy pouštíme. Nadále se Tě zeptám, proč si myslíš, že tohle všechno vzniklo?

Řeknu Ti to takhle. Zažil jsem převrat v Libyi, když rebelové zabili Kaddáfiho. Po té jsem odjel do Alžíru a půl roku tam žil. Pak jsem jel do Egypta a pak do Sýrie. Poznal jsem hodně lidí a když bych to měl celé shrnout, náš region chtěl svobodu. Už jsme měli dost všech těch diktátorů a vůdců. Z arabského světa pochází mnoho a naše kultura obohatila svět stejně jako jiné kultury. Přišel čas, kdy jsme pochopili, že chceme změnu. Že chceme žít ve svobodě, tak jako to dokázali třeba v Evropě nebo USA. Někteří vůdci udělali mnoho dobrých věcí pro své země, ale využívali hlavně nás, občany. Přišlo tedy arabské jaro, které mělo ukázat světu, že chceme změnu. Jenže jak jistě víš, vložila se do toho Evropa a USA, kteří za vším viděli hlavně peníze a tak zásobovala zbraněmi vojáky a žoldáky, kterým říkáte rebelové. Neměli s bojováním za demokracii vůbec nic společného, naopak zabíjeli, kradli a nakonec si udělali vlastní, islámský stát. Když to tak řeknu, vaše síly s těmi americkými vytvořili to největší zlo, kterého se bojí každý, normální člověk a tak jsme nuceni utíkat, abychom se zachránili. Stále mi nejde do hlavy, kde je nyní USA a NATO. Viděl jsem umírat lidi rukama mladých džihádistů, sám jsem skoro zemřel. Viděl jsem mrtvoly a tisíce zničených domovů a měst a to vše zapříčinili ti, které jste vy v Evropě podporovali. Takže jestli se mě ptáš, proč to vzniklo tak si myslím, že jsem ti odpověděl. 

No Isame, mám na to dost podobný názor, ale nechápu, proč jste teda jako lid, nevzali věc do svých rukou, dokud  to šlo a nebojovali jste proti rebelům, proč jste si nezvolili správné lidi, když vám Evropa s USA pomohli se zbavit těch diktátorů a nevytvořili jste ten systém, který jste chtěli?

Věřím tomu a jsem přesvědčen, že bychom to dokázali, kdybychom celý převrat měli ve vlastní režii. Ze začátku jsme pomoc zahraničních sil přivítali, ale to jsme nečekali, že mimo jiné zabijí desítky tisíc obyčejných civilistů, že nás připraví o infrastrukturu a my budem muset bojovat i o vodu. Nečekali jsme, že vaše síly budou podporovat radikální skupiny, které pro nás údajně měly vybojovat svobodu, ale já Ti říkám, že to není vůbec pravda. Tyto skupiny pomohly destabilizovat veškerou naši obranu a pak nezbylo nic, než utíkat a zachránit se. Vytvořili si svůj zvrácený stát a jsou největší hrozbou, protože jejich buňky si za 3 roky vybudovaly zázemí v celé severní Africe a východní Asii. Přál bych si, aby se místo imigrace a utíkání právě teď rozhodli vaši vůdci, že spojí síly a pomohou nám vyhrát válku, které pomohli z části i oni. Vzkvetla by tak nová naděje pro nový domov a společně věřím, že bychom to dokázali. Na druhou stranu víme, že někteří úředníci v Evropě obchodují s přistěhovalci pro jejich obohacení, tudíž myslím, že zamyslet by se měli i v Evropě. Jsme pracovití a inteligentní lidé i když si to někteří nemusí myslet. Budu muset odejít, máš ještě nějakou otázku?

Měl bych jich hodně, ale ještě se Tě zeptám, jak by jsi řešil celou tu situaci s uprchlíky? Jak jistě víš, do Evropy přicházejí desítky tisíc uprchlíků, co s tím máme dělat?

Ammare, na to se musíš zeptat lidí, kteří za to můžou. Na začátku jsem Ti popisoval tři skupiny, které se do Evropy snaží dostat. Myslím, že byste měli vznášet otázky organizacím, které se rozhodovaly, když se na začátku zapojily do celé války. Je mi jasné, že obyčejní Evropané jsou lidi jako my, kteří nechtějí mezi sebou cizí lidi, ale měli jsme my na vybranou? Ptal se nás někdo, jestli chceme tisíce vojáků a žoldáků, kteří nás tu vyvražďují? Ptal se nás někdo, jestli chceme všechno naše nerostné bohatství prodávat vašim společnostem, aby z toho vaši občané měli užitek? Navíc naše nerostné bohatství vám prodávají společnosti, které jsou evropské a americké, my z toho nemáme nic. Nevím, jak poradit co dělat s uprchlíky a myslím, že ani vy nám neporadíte.

Autor: Ammar Otman | čtvrtek 17.9.2015 20:37 | karma článku: 29,15 | přečteno: 2348x
  • Další články autora

Ammar Otman

Restaurant TEFITI: Italské ručičky naši hosté poznají

Uběhlo již půl roku od doby co jsme otevřeli nový středomořský restaurant TEFITI v historické části Brna, přesněji na Zelném trhu, v nejstarší divadelní budově ve střední Evropě v Redutě.

16.11.2018 v 17:34 | Karma: 11,78 | Přečteno: 511x | Brno

Ammar Otman

Brněnská gastro krize: nedostatek kuchařů a kvalifikovaných číšníků. Proč?

Brněnské restaurace v posledních měsících řeší jedno z nejdůležitějších témat: Kde sehnat personál a hlavně jak si jej udržet?

11.5.2017 v 15:25 | Karma: 34,23 | Přečteno: 5263x | Diskuse| Brno

Ammar Otman

Situace v Libyi: Jak vypadá situace dnes a jaká byla před? Obama přiznal selhání

V Libyi mám rodinu a tak se neustále zajímám o situaci, která tam nyní panuje. Rád bych seznámil čtenáře o předchozí a dnešní situaci, aby mohli sami posoudit, kdo celý problém vytvořil a kam to všechno vede. Snad nebudeme další?

6.10.2015 v 9:00 | Karma: 39,80 | Přečteno: 3505x | Diskuse| Společnost

Ammar Otman

Gastronomie: Vztah majitelů restaurací, zaměstnanců a klientely v ČR. Jak to u nás chodí?

V gastronomii se pohybuji již deset let a proto bych se rád se čtenáři podělil o své zkušenosti a postřehy ze světa pohostinství.

4.10.2015 v 23:53 | Karma: 20,77 | Přečteno: 2418x | Diskuse| Společnost

Ammar Otman

Zpráva uprchlíkům: bojujte za svou zem tak jako bojovali Evropané aneb jak to chodí v Evropě

Přemýšlel jsem nad tím, co bych vzkázal všem lidem, kteří migrují do Evropy s ideou, že zde získají nový domov. Věřím, že mnoho z nich utíká, protože jim nic jiného nezbývá, ale možná by měli bránit svou zem a vybojovat ji zpět.

9.9.2015 v 0:01 | Karma: 24,96 | Přečteno: 1467x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2886x
Čecho-Libyjec/Sicílie, který se zajímá o světové dění, o situaci v Libyi a o Českou republiku. Moje přání je, aby se lidé naučili nebýt lhostejní, uvědomili si věci z jiného úhlu pohledu a to spravedlivým metrem a až potom to vyžadovali od ostatních. Jedině aktivním pochopením může nastat změna. Miluji Českou republiku, vážím si Čechů, kteří ve světě něco dokázali, ale bohužel je jich stále méně a méně.
Osobní blog na: Blog.Ammar.CZ

Seznam rubrik