Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Karel Kryl:vynikající písničkář, vlastenec a hlavně čestný člověk♥

Karel Kryl se narodil 12.dubna 1944 v Kroměříži a dnes by oslavil 68 narozeniny. Karel zemřel na srdeční příhodu 3.března 1994 , ale mnozí z nás ho máme stále v srdci kde žije dodnes. Vzpomeňme společně na tohoto umělce, který dokázal svým smyslem pro hudbu a texty vyjádřit kritiku a identifikovat zhodnocení nedostatků a nelidskosti komunistického režimu.

Karel Kryl*

Byl synem Karla a Marie Krylových. Jeho otec vlastnil obchod tisku, který byl konfiskován v roce 1948 do komunistického převzetí. Karel Kryl se přestěhoval do Prahy v roce 1968 jako asistent v Československé televizi. Ve svém volném čase hrál své písně v mnoha malých klubech. Když vojska Varšavské smlouvy obsadila Československo 21. srpna 1968, aby potlačilo demokratizační hnutí Pražské jaro, Karel Kryl vydal album Bratříčku, zavírej vrátka, které bylo plné písní popisujících Karlovo znechucení nad okupací, životem pod komunistickou vládou, hrubou nelidskostí a hloupostí režimu. Album bylo vydáno na začátku roku 1969 a bylo zakázáno a odstraněno z pultů krátce poté. Tato práce se stala ikonou boje proti komunistickému hnutí v nadcházejících letech - když se Karel vrátil z exilu v roce 1989 během revoluce, miliony lidí v Československu znalo texty těchto písní od srdce.

Tváří v tvář jistému odnětí svobody, Karel Kryl opustil Československo v roce 1969, a žil v západním Německu. Většinu času v exilu Karel Kryl pracoval pro rádio Svobodná Evropa. V exilu vydal řadu alb. Některé z jeho písní se staly téměř tradicí, známou všem v České republice, zpívanou u všech táborových ohňů. Během nadšených listopadových dnů roku 1989 se Karel Kryl vrátil do Československa, jen aby zažil hořké zklamání nad transformací společnosti. Po krátkém nadšení ze Sametové revoluce Kryl na počátku roku 1990 uveřejňuje kritickou píseň Sametové jaro. Později v kritice polistopadového vývoje pokračuje písní Demokracie, Strejček Strach a teta Obava a další.

Kryl je jedním z nejuznávanějších zástupců protestsongu. Měl schopnost tvořit radikálně odlišné skladby, od zpívaných veršovaných pamfletů až po zpívané básně, které pracují s hlubokými alegoriemi a složitými jazykovými a významovými konstrukcemi. Jeho tvorba byla inspirovaná i biblickými texty, která se ovšem obrací i do moderní doby.

Karla Kryla považuji za jednoho z těch největších Čechů, který mě inspiroval během mého života a nabídl mi skrze svoje texty pohled na svět ve kterém žijeme. Od svých 12-ti let Kryla poslouchám a to vždy s respektem a s přesvědčením, které cítil on sám. Mých pár slov o tomto umělci absolutně nevyjadřují veškeré zásluhy Karla Kryla, ale přál jsem si v tento den jeho narozenin na něj zavpomínat a uctít jeho památku. Jeho texty platí dodnes, jakoby stále zpíval o těch lidech co ovlivňují naše životy - mám na mysli naši vládu.

Karel Kryl žil dlouhou řadu let v Německu a v mnoha dokumentech popisuje svoje zkušenosti s obrovskou škálou různorodých lidí. Ten, kterého miliony lidí v České a Slovenské republice respektují za jeho průzračnost a odpor vůči režimu je i ten, který nejvíc svoje vlastní lidi kritizoval za jejich povrchnost, lež a domýšlivost. Ať už pro lidi tento člověk znamená cokoliv, pro mě je to ikona spravedlnosti a člověk, který vždy věděl - co říká. Karle, děkuji! Ukončil bych tento článek jeho vlastními slovy ještě než zemřel.

Citace K. Kryla z dokumentu Mollové tóny Karla Kryla.
"My máme už tady na Moravě a v Čechách novej šovinizmus.Novej náš malej, uplácanej, uhňácanej. Říkáme, co s těma Slovákama vlastně máme společnýho, ať jdou a...grrr... Máme s něma děti teda, máme s něma historii. Slováci jsou naší částí, ať se nám to líbí nebo ne. Měli jsme s něma republiku, ale ať byla jakákoliv, byla to republika. Máme vztahy a jsme prolezlí, těch Slováku tady žije strašně moc na týdletý straně, tý pomyslný hranice a těch Čechů žije na té druhé straně rovněž strašná spousta. My si stavíme znovu ploty panstvo, a říkáme, že to chtěli ti z toho Slovenska, ale každej plot má ty dvě strany a nechat v tom plotě aspoň teda vstup, kde by se dalo zaklepat a ten druhej řekne "pojď na pivo". Já se domnívám, že se dá daleko víc přátelství udržet i přes ten plot. Jsem přesvědčenej, že tam nikdo nebude stavět ostnatý dráty, já jsem si ho konec konců v tý Bratislavě přestřihl sám, a že totiž, takový ty zoufalý útěky z jedné strany na druhou nejsou vůbec rozmyšlený. Moc lidí utíká dneska do soukromí, do jakejchsi emigrací, vnitřních, vnějších a nevědí co to vůbec je! Netuší, co obnáší teda emigrace, co obnáší exil, co se musí zažít, co se musíš naučit. Podceňují to, oni o tom žvaněj. Já neznám žádnýho člověka, kterej je venku, kterej by někdy řekl, že jde do emigrace. Lidi mají šanci se dohodnout, domluvit, já jsem vysílal do Československa celá léta a nehodlám si prostě s nějakým idiotem z Brna, Bratislavy a Prahy, který si hrajou ping-pong nevědouce co je to Československo, co jsou Čechy, co jsou Morava, co je Slezsko a co je Slovensko. Já v tomhle nejedu, já to beru na vědomí se skřípěním zubů, ale když mi chlapi začnou brečet prostě, že páni si zase iba čo vymysleli, tak doprdele kde byli? Já jsem zažil lidi na náměstí na Slovensku, národní slovenské povstání, kteří na mě křičeli "vítaj doma" a "v jednotě je síla" a bylo jich tam asi 150 tisíc a najednou 5 tisíc lidí si slaví, že se konečně odtrhli od něčeho co stejně měli v zákoně. Trapně mi tam oslavují to co už 20 let stojí."

Kdo by si chtěl stáhnout některá jeho alba, může zde.

Album - Děkuji >>stáhnout zde<<

Album - Karavana mraků >>stáhnout zde<<

Album - Plaváček >>stáhnout zde<<

 

 

Autor: Ammar Otman | čtvrtek 12.4.2012 12:04 | karma článku: 29,94 | přečteno: 2047x
  • Další články autora

Ammar Otman

Restaurant TEFITI: Italské ručičky naši hosté poznají

Uběhlo již půl roku od doby co jsme otevřeli nový středomořský restaurant TEFITI v historické části Brna, přesněji na Zelném trhu, v nejstarší divadelní budově ve střední Evropě v Redutě.

16.11.2018 v 17:34 | Karma: 11,78 | Přečteno: 511x | Brno

Ammar Otman

Brněnská gastro krize: nedostatek kuchařů a kvalifikovaných číšníků. Proč?

Brněnské restaurace v posledních měsících řeší jedno z nejdůležitějších témat: Kde sehnat personál a hlavně jak si jej udržet?

11.5.2017 v 15:25 | Karma: 34,23 | Přečteno: 5263x | Diskuse| Brno

Ammar Otman

Situace v Libyi: Jak vypadá situace dnes a jaká byla před? Obama přiznal selhání

V Libyi mám rodinu a tak se neustále zajímám o situaci, která tam nyní panuje. Rád bych seznámil čtenáře o předchozí a dnešní situaci, aby mohli sami posoudit, kdo celý problém vytvořil a kam to všechno vede. Snad nebudeme další?

6.10.2015 v 9:00 | Karma: 39,80 | Přečteno: 3505x | Diskuse| Společnost

Ammar Otman

Gastronomie: Vztah majitelů restaurací, zaměstnanců a klientely v ČR. Jak to u nás chodí?

V gastronomii se pohybuji již deset let a proto bych se rád se čtenáři podělil o své zkušenosti a postřehy ze světa pohostinství.

4.10.2015 v 23:53 | Karma: 20,77 | Přečteno: 2418x | Diskuse| Společnost

Ammar Otman

Rozhovor s libyjským vojákem, který zažil situaci v Libyi a Sýrii

Chtěl jsem získat nějaké informace od člověka, který celou situaci v Sýrii, Libyi a dalších zemích zažil a kdo tam celý život žije. Přátel mám v Libyi dost, ale chtěl jsem udělat rozhovor s někým, kdo má o celé situaci přehled.

17.9.2015 v 20:37 | Karma: 29,15 | Přečteno: 2348x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2886x
Čecho-Libyjec/Sicílie, který se zajímá o světové dění, o situaci v Libyi a o Českou republiku. Moje přání je, aby se lidé naučili nebýt lhostejní, uvědomili si věci z jiného úhlu pohledu a to spravedlivým metrem a až potom to vyžadovali od ostatních. Jedině aktivním pochopením může nastat změna. Miluji Českou republiku, vážím si Čechů, kteří ve světě něco dokázali, ale bohužel je jich stále méně a méně.
Osobní blog na: Blog.Ammar.CZ

Seznam rubrik